EpidosisBG

Ειδήσεις & Νέα

Για τα οφέλη από την είσοδο της Βουλγαρίας στην Ευρωζώνη

b1d156a8bd1f0e992e18a5be9a86d4feΤον τελευταίο καιρό οι συζητήσεις «υπέρ» ή «κατά» της εισόδου της Βουλγαρίας στην Ευρωζώνη έγιναν πιο έντονες, ειδικά μετά τη δήλωση του πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ πως δεν υπάρχει λόγος να βιαζόμαστε και πως η φιξαρισμένη σταθερή συναλλαγματική ισοτιμία του λεβ με το € είναι αρκετά αποτελεσματική. Στο πλαίσιο ενός διευρυνόμενου λαϊκισμού και εθνικισμού, ιδιαίτερα μετά το Brexit και τη συνεχιζόμενη κρίση χρέους στην Ελλάδα, τα επιχειρήματα «κατά» του € φαίνονται πιο δημοφιλή μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ, που δεν έχουν ακόμα υιοθετήσει το ευρωπαϊκό νόμισμα.

Ο Μπορίς Πετρόφ που επί χρόνια ήταν ανώτερος υπάλληλος της Κεντρικής Τράπεζας Βουλγαρίας και τον τελευταίο καιρό απασχολείται στον ιδιωτικό τομέα, θεωρεί πως η παρούσα πολιτική κατάσταση δεν πρέπει να μας εξαπατά. Η Βουλγαρία όχι μόνο έχει δεσμευτεί να υιοθετήσει το € αλλά και έχει συμφέρον να μην καθυστερεί αυτή τη διαδικασία.

«Η Βουλγαρία πρέπει να γίνει όσο το δυνατόν γρηγορότερα μέλος της Ευρωζώνης», λέει ο οικονομολόγος. – «Ούτως ή άλλως η χώρα μας είναι δεμένη με το € και όλες οι χρηματοοικονομικές κρίσεις στην Ευρωζώνη μας επηρεάζουν μέσω της συναλλαγματικής ισοτιμίας. Ταυτόχρονα δεν επωφελούμαστε από τα πλεονεκτήματα και δε συμμετέχουμε στις αποφάσεις όταν ορίζεται η νομισματική πολιτική. Αν υιοθετήσουμε το κοινό νόμισμα, θα εντάξουμε πλήρως το τραπεζικό σύστημα και οι επενδυτές, αλλά και οι πολίτες θα ωφεληθούν από την καλύτερη χρηματοδότηση των τραπεζών από πλευράς της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας».

Το Νομισματικό Ταμείο είναι σταθερό χρηματικό σύστημα αλλά μπορεί να δεχτεί πολιτικές αναταραχές. «Τα Νομισματικά Ταμεία ήταν χρηματικά καθεστώτα, χαρακτηριστικά για τον 19ο αιώνα, ενώ εμείς ζούμε στον 21ο, στον αιώνα των εικονικών χρημάτων», σημειώνει ο Μπορίς Πετρόφ. Αυτή τη στιγμή ένα από τα βασικά μειονεκτήματα του Νομισματικού Ταμείου στη Βουλγαρία είναι πως μας αναγκάζει να διατηρούμε εξαιρετικά μεγάλα συναλλαγματικά αποθέματα που συνδέονται με επενδύσεις με μικρά κέρδη. Από την άλλη, οι κρατικοί πόροι προέρχονται κυρίως από δάνεια, τα οποία η κυβέρνηση λαμβάνει από τις διεθνείς αγορές με επιτόκια της τάξεως του 1 με 2%.

Τι θα αλλάξει, ας πούμε για μια βουλγάρικη εταιρεία που π.χ. εισάγει κουφώματα, αν αύριο υιοθετήσουμε το €;

«Σχεδόν τίποτα», λέει ο κύριος Πετρόφ. – «Πιθανώς θα είχε πρόσβαση σε φθηνότερα δάνεια για μικρομεσαίες επιχειρήσεις, μιας και οι τόκοι σε € είναι χαμηλότεροι απ’ ό,τι σε λέβα. Αν η εταιρεία προμηθεύει τη βουλγάρικη αγορά, λαμβάνει δάνεια σε λέβα, ενώ αν πουλάει σε ξένη αγορά, το δάνειο είναι σε άλλο νόμισμα, με το οποίο γίνονται οι εκεί πληρωμές».

Σύμφωνα με άλλους ειδικούς, η Βουλγαρία θα χάσει από την ένταξή της στην Ευρωζώνη, γιατί θα πρέπει να συμμετέχει με δόσεις σε επιχειρήσεις σωτηρίας όσον αφορά ξένα χρέη.

«Ας ξεκαθαρίσουμε κάτι», ανταπαντά ο οικονομολόγος. – «Η Βουλγαρία συμμετέχει με μια πολύ χαμηλή συνεισφορά στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας γιατί έχει πολύ χαμηλό μερίδιο του ΑΕΠ γενικά των χωρών της ΕΕ. Εκτός αυτού γίνεται λόγος για χρήματα που αποφέρουν έσοδα. Η χώρα μας αυτή τη στιγμή επενδύει σε ομόλογα με αρνητική απόδοση από τόκους και το Νομισματικό Ταμείο περιορίζει την Κεντρική Τράπεζα. Αν συμμετέχουμε στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας θα έχουμε θετικό οικονομικό αποτέλεσμα, αν χορηγούμε δάνεια σε άλλα κράτη, θα μοιραζόμαστε το ρίσκο με τις άλλες χώρες μέλη και τα δημοσιονομικά μας αποθέματα θα απελευθερωθούν και θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για δημόσιες επενδύσεις, για βελτίωση της παραγωγικότητας και του ανταγωνισμού με στόχο μια πιο σταθερή οικονομική ανάπτυξη».